szerda, január 07, 2009

Oltási könyv

Még szeptemberben valamikor anya felfedezte, hogy eltűnt az oltási könyvem. Azt gondoltuk, talán nem olyan nagy probléma ez, biztosan lehet pótolni, mint ahogy minden más hivatalos dolgot is. Kicsit csak azért izgultunk, mert jött a 18 hónapos oltás és mégis csak rögzíteni kellene valahová az oltás tényét.
Anya ezen felbúzdulva felhívta a doktornénit, hogy mi a helyzet ilyenkor. Mondta, hogy gáz van, mert neki csak felnőtt oltási könyve van, azzal mégsem tudja pótolni a miénket, de kutat, hátha.... Közben hívni kellett a védőnénit, aki az adminisztratív dolgokat kézben tartja ugyebár. Sajnos ő is azt mondta, hogy ez nem olyan egyszerű dolog, mert náluk ilyen könyv nincs, ezt csak a kórházak adják és ők is óvatosan bánnak vele, csak tényleges születéskor. Ez csodálatos, gondoltuk, ez Magyarországon előfordulhat... úgy tűnik, ezt nem sűrűn hagyják el az emberek. Na mindegy, anya jóban van a szülésznéninkkel, gondolta, majd tőle kérünk segítséget, szerezzen nekünk egy új könyvet. Aztán mire fel akartuk hívni, hívott a védőnéni, hogy hurrá, egy darabot talált egy szekrényben, ugyan régifajta, de használatlan, és szívesen nekünk adja, belerögzíti a gépből az adatokat. Itt jött a következő probléma. "Protekciós" betegek lévén mi sosem járunk rendelőbe, hanem a doktornéni jár hozzánk. Az oltásokat is mind itthon kaptam, az orvosok meg ugyebár nem az adminisztrációról híresek, így ezeket elég ritkán vezetik át a gépbe, hónapokig gyűjtögetik csak az adatokat. Magyarán a gépben kb. a fele oltásom volt csak nyilvántartva, mint amit kaptam.
Mire jó a blogom? Gondoltuk, itt végignézzük gyorsan, mikor kaptam oltást, csak nem mindig írtuk be, hogy mire és az is lehet, hogy nem is az összeset.
Anya feladta.... jött a doktornéni, beadta a 18 hónaposat, a matricát itt hagyta, majd egyszercsak beragasztjuk "valamibe". Többet a dolog nem is érdekelt minket.
Aztán jött a karácsony és mire jó egy nagytakarítás???? Megtaláltuk az oltási könyvet, kb. egy olyan helyen, ahol kiszúrta a szemünket (persze nem a helyén). A lényeg, hogy tegnap, amikor itt volt a doktornéni, be tudta ragasztani a 18 hónapos matricánkat is, és végre minden gond megoldódott.
A tanulság: soha ne hagyd el az oltási könyvet, tartsd zárt vitrinben, vagy csinálj nagytakarítást gyakrabban! :)

Nincsenek megjegyzések: